voce aquila albania madre teresa

Madre Teresa di Calcutta

Ecco un articolo sulla piccola grande missionaria albanese scritto da Bleona Bani, una delle studentesse del progetto ‘Giovani scrittori’. Il testo sotto Ăš la traduzione italiana, che io ho revisionato. Subito dopo, troverete la versione in lingua originale albanese. Buona lettura 😉

Quando sento il nome di Madre Teresa mi viene in mente la sua frase: “Non tutti possiamo fare grande cose, ma possiamo fare piccole cose con grande amore”.

Madre Teresa era una donna meravigliosa. La sua lunga vita di devozione alla cura dei poveri, dei malati e degli svantaggiati Ăš un esempio di umanitĂ . Ha riempito la vita di tutti con speranza e amore.

Anjeza Gonxhe Bojaxhiu, nota come Madre Teresa, nacque il 29 agosto 1910 a Skopje, in una famiglia di origini albanesi del Kosovo.

Sua madre, Drane, era nata a Gjakova e il padre, Kole, era nato a Prizren; aveva, inoltre, un fratello e una sorella.

Di profonda fede cattolica, nel 1950 fonda la Congregazione delle Missionarie della CaritĂ , la cui missione era quella di prendersi cura dei piĂč poveri e di tutte quelle persone che si sentivano non volute, non amate, tutte quelle persone diventate un peso per la societĂ  e fuggite da tutti.

Madre Teresa si dedicĂČ in particolare alla cura di chi era stato colpito dalla piaga della lebbra. Nel 1957, con l’aiuto di un medico, cominciĂČ ad accogliere e assistere alcuni lebbrosi e, nel 1958, aprĂŹ un centro per i malati di lebbra a Calcutta. Per questo, ma anche per molti altre opere di beneficenza, venne insignita del prestigioso Premio Nobel per la Pace nel 1979.

Diventata una delle massime esponenti a favore del riconoscimento mondiale degli albanesi, fu lo stesso Bill Clinton, ex Presidente USA, che dichiarĂČ nel giugno 2002:”Madre Teresa Ăš stata la prima che mi ha fatto amare la nazione albanese”.

Madre Teresa non ha mai negato la sua origine albanese. Durante la consegna del Premio Nobel per la Pace, le venne chiesto da un chierico da quale Paese ella provenisse. Lei rispose cosĂŹ: “Sono nata a Skopje, ho studiato a Londra, vivo a Calcutta e lavoro per tutti i poveri del mondo. La mia patria Ăš un piccolo Paese di nome Albania”.

Eppure l’Albania, che allora era ancora in pieno regime comunista, le aveva vietato di visitare sua madre, che viveva a Tirana. Madre Teresa potĂ© rimettere piede sul suolo albanese solo nel 1990. Simbolo dei valori umani piĂč alti, di generositĂ , di pietĂ  e di umiltĂ , il 5 settembre 2016 Madre Teresa di Calcutta Ăš stata proclamata Santa da Papa Francesco. Durante la santificazione, in presenza di 120 mila fedeli e pellegrini in Piazza San Pietro, Papa Francesco ha detto:” Che lei sia il vostro modello di santitĂ ”.

Lei Ăš nata come Santa Teresa, ma io preferisco chiamarla Madre Teresa, perchĂ© per me la parola ‘Madre’ simboleggia il miglior esempio di amore, cura e dedizione.

Chiudo questo articolo con una sua frase famosa:” La vita Ăš un sogno. Fanne una realtĂ ”.

BLEONA BANI

Ecco la versione in albanese

Nënë Tereza

Kur dĂ«gjoj emrin e NĂ«nĂ« TerezĂ«s mĂ« vjen ndĂ«r mend njĂ« thĂ«nie e saj: “Jo tĂ« gjithĂ« mund tĂ« bĂ«jnĂ« gjĂ«ra tĂ« mĂ«dha, por mund tĂ« bĂ«jnĂ« gjĂ«ra tĂ« vogla me dashuri tĂ« madhe”.

Nënë Tereza ishte një grua e mbrekulluesheme.

Jeta e saj e gjatë e përkushtuar për të varfrit , të sëmurët dhe të pashpresët është një shembull i madh i bujarisë.

Ajo ka mbushur jetën e të gjithëve me shpresë dhe dashuri. Anjeza Gonxhe Bojaxhiu e njohur si Nënë Tereza lindi me 26 gusht 1910 në Shkup në një familje me prindër shqiptarë të Kosovës.

Mamaja e saj Drane kishte lindur në Gjakovë dhe babai Kolë kishte lindur në Prizren.

Ajo kishte një vella dhe një motër. Ajo ishte e fesë katolike. Në 1950 Nënë Tereza themeloi urdhrin Misionaret e Dashurisë, misioni i së cilës ishte të kujdesej për të varfërit dhe gjithë personat që ndiheshin të pavlerë, të padashur dhe të gjithë personat që ishin bërë një peshë për shoqërinë dhe ishin braktisur nga të gjithë.

Nënë Tereza vendos ti dedikohet të sëmurëve me lebër. Në vitin 1957 me ndihmën e një mjeku fillon të mirëpres dhe të asistojë disa të sëmurë me lebër dhe në 1958 hap një qendër për të sëmurët me lebrozë në Kalkutë.

Për këti por edhe për shumë bamirësi të tjera ajo është nderuar me çmimet më të larta siç ishte ai i çmimit Nobel për Paqe në 1979.

Ajo u bĂ« ura lidhĂ«se e njohjes sĂ« shqiptarĂ«ve nĂ« botĂ«. Bill Klinton Ă«shtĂ« shprehur nĂ« qershor 2002:” NĂ«nĂ« Tereza ishte e para qĂ« mĂ« bĂ«ri tĂ« dua popullin shqiptar”.

Ajo asnjëherë nuk e ka muhuar origjinën e saj shqiptare.

GjatĂ« marrjes sĂ« çmimit Nobel pĂ«r Paqe ajo u pyet nga njĂ« klerik se nga cili vend ishte. Ajo tha:” Kam linduar nĂ« Shkup, jam shkolluar nĂ« LondĂ«r, jetoj nĂ« KalkutĂ« dhe punoj pĂ«r tĂ« gjithĂ« tĂ« varfĂ«rit e botĂ«s. Atdheu im Ă«shtĂ« njĂ« vend i vogĂ«l me emrin ShqipĂ«ri”.

Por Shqipëria heshte Republika Popullore Socialiste nuk e lejoi të vizitonte nënën e saj që jetonte në Tiranë. Ardhja e saj në Shqipëri u bë e mundur vetëm në vitin 1990.

Nënë Tereza është simboli i vlerave më të larta humane të bujarisë,mëshirës dhe shpirtmadhësisë. Më 5 shtator 2016 Nënë Tereza e Kalkutës u shpall e shenjtë nga papa Françesku.

GjatĂ« shenjtĂ«rimit nĂ« prezencĂ«n e 120 mijĂ« njerĂ«z dhe pelegrinĂ«sh nĂ« sheshin San Pietro Papa Françesku tha:”QoftĂ« ajo modeli juaj i shenjtĂ«risĂ«”.

Tani ajo njihet si Shën Tereza , por une preferoj ta quaj NënëTereza sepse për mua emri Nënë simbolizon shembullin më të mirë të dashurisë,kujdesjes dhe përkushtimit.

Po e mbyll kĂ«tĂ« artikull me njĂ« thĂ«nie tĂ« saj ” Jeta Ă«shtĂ« njĂ« Ă«ndĂ«rr, bĂ«je realitet”.

 

© 2017, Katia Pisani. All rights reserved.

Condividi se ti piace!